A húsvét eredete és története


Mivel is kezdhetném a sort, mint a barkával, a húsvéti díszek elmaradhatatlan kellékével. A fűz gömbölyded, bolyhos füzérvirágzata kinyílás előtt a legszebb. Víz nélkül tárolva nagyon szépen megszárad.

húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, ennek következtében két egymást követő évben különböző napokra eshetnek. Ennek köszönhetően sok ideig vita tárgyát képezte az ünnep helyes időpontjának meghatározása, és a mai napig léteznek is eltérések. A nyugati keresztény vallás húsvét időpontját a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapra tűzte ki, azonban a keleti keresztény vallás kissé más módon számol. Ennek köszönhetően a legtöbb esetben a húsvétot más napokon ünneplik a katolikusok és az ortodoxok.

húsvéti ünnep neve különböző nyelveken más és más eredetre tekint vissza. A magyar “húsvét” szó az azt megelőző időszak, a nagyböjt lezárulását jelzi és ezen a napon szabad először húst enni. Ezt a 40 napos böjtöt Jézus sivatagban töltött időszakára emlékezve tartják meg a hívő emberek.

  • húsvét általában tojást vagy több fajta húst szoktunk enni
  • szoktunk virágokkal is díszíteni
  • süteményeket is szoktunk készíteni

a sonka az nagyon népszerű húsvétkor

a kalács isteni finom és megéri megcsináni

a tojás fontos szerepet játszik a húsvéti ünnepbe