Az Intel nagy riválisa, az AMD

Üdvözlöm a blogom olvasóit! Blogsorozatom következő része, az AMD. Vágjunk is bele.

Története

Az Intel nagy riválisa majd 1 évvel később 1969. Május 1-jén alakította meg Jerry Sanders és még 7 kollégájával a Fairchild cégtől elszakadva. Először logikai chipekkel léptek be a piacra majd 1975-ben belépett a RAM gyártásba. Ugyanebben az évben visszafejtéssel (más szóval másolással) elkészítették a saját 8080-as klónjukat.

Az AM9080 (8080A) magja
Forrás: CPU-world

1982-ben az Intel megállapodott az AMD-vel hogy alvállalkozóvá lép elő a 8086 és 8088 processzorok gyártásánál. Általánosságban az AMD a processzorait ekkortájt mindig olcsóbban adta az Intelnél ezért pénzügyileg sikeresebb volt a nagykereskedelemben. 1993-tól kezdve az AMD nem “másolhatta” tovább az Intel processzorait csak a meglévőket (386,486) és ez lépésre kéztette az AMD-t. 1995-ben megjelent első saját processzorcsaládjuk a K5. A K5-ös architekturálisan inkább hajazott egy Pentium Prora mint egy Pentiumra. Ráadásul a bonyolult nevezési rendszer miatt sokszor elég gyenge eredményeket hozott.

A nagy siker

1999-ben kijött a K7-es család ami először érte el az 1GHZ-es gyári sebességet. Az Intel ilyenkor a Pentium III-at küldte még az AMD K7 ellen de melegedési problémák, és (főleg) teljesítménybeli problémák miatt nem vehette fel az állandó teljesítményt szolgáló Athlon ellen.

Csökkenő népszerűség

2000-ben megjelentek a Pentium IV-esek amik a NetBurst technológiával próbálták leverni a K7-eket kisebb-nagyobb sikerrel. 2001-ben ellenlépésként jöttek az Athlon XP-k de végül a Northwood magos P4-ek leverték az Athlonokat.

Hullámvölgyek

2005-ben bejelentette az első igazi 2 magos processzorát az AMD az Athlon 64 X2-őt. Az Intel és az AMD megoldása között a különbség hogy az AMD egy chipre integrálta a 2 magot, az Intel pedig 2 chipre integrálta a 2 magot. Az AMD megoldása gyorsabb de nehezebben előállítható. 2007 januárjában az Intel kidobta a Core 2 Quad családot erre az AMD az utolsó negyedévben bocsájtotta útjára az X4-es családot de a Core 2 Quad megbízhatóbbnak bizonyult. Az AMD 2011-ben bemutatta a nyilvánosság elé az FX processzor családot ami az Intel i3, i5 és i7-es család ellen ment. Azonban az FX-ek nem frissültek gyakran mint riválisai és nagyon melegedtek. Hiába voltak a csúcs FX-ek 8 magosak, és 4 GHz-es órajelűek de az időmúlásával elavultak lettek. Ekkor úgy tűnt hogy az Intel végérvényesen is beelőzte az AMD-t de nagyon elbízták magukat és meg is lett az eredménye

A feltámadás

2017 februárjában kijöttek az új Ryzen cpu-k 14nm-es technológiával és elég kemény riválisnak igérkezett. 2018 elején nyilvánosságra hozták a Spectre és a Meltdown sebezhetőségeket és itt kezdődött az Intel hanyatlása. 2018 közepén jött a hír hogy amíg az AMD már a 12, 10 és 7nm-es gyártási technológián gondolkodik addig az Intel nem képes 14-ről 12 nm-re átállni és elkezdenek drágulni az Intel processzorai. Az AMD nyeresége elkezdeett növekedni és elég kemény roadmappal rendelkezik. Az Intel ugyanolyan helyzetben van mint 2011-ben az AMD és hogy mikor fogja az Intel visszaszerezni az előnyét azt nem tudni.

Köszönöm hogy elolvastad!