Intel

Üdvözlöm a kedves olvasókat! Az első blogomban az Intelről szeretnék pár szót írni.

Története

Az Intelt 1968-ban alapította Robert Noyce, Gordon Moore és a magyar származású Andrew Grove. Az Intel szó az INTegrated and ELectronics szókapcsolatból ered. Az Intel kezdetben memóriákat gyártott de 1971-től kezdve mikroprocesszorokat is gyártottak. Az első igazi áttörés amitől híres lett eme cég az az első igazán használható 8 bites processzor az Intel i8080. Az első IBM PC-be is a 8080-as továbbfejlesztett verziója található (8088).

A 3 alapító a 8086-os sablonja mellett. Forrás: Wikipédia

Következő nagy áttörés 1993-ban jött a Pentium processzorcsaláddal. Ez volt az első processzorcsalád aminek a licenszét csak az Intel birtokolta. 1995-ben jött a Pentium Pro processzorok szerver gépekbe de ezekről az integrált áramkörökről egy következő blogban. Ebben az időben kezdődött a számítástechnika legnagyobb harca amit az Intel és az AMD (Advanced Micro Devices) vívott és vív a jelenben is. Ez egy Dávid és Góliát harcnak ígérkezett és Dávid vagyis az AMD többször nyert. Na de a történetről ne térjünk le. 2000-ben jött ki a Pentium 4 család amivel az Intel a 10GHz-es órajelet is elérte volna de a korai modellek 1-2GHz-en ketyegtek a későbbi Pentium 4-ek is csak 3,6-3,8GHz-en hasítottak.

Northwood magos Pentium 4-es 2001-ből
Forrás: pcworld.hu

A Pentium 4 után az Intel számára nyilvánvalóvá vált hogy az órajel növekedés nem számít nagyon ha csak 1 mag van. 2006-ban jöttek az Intel első 2 magos processzorai amiket Intel Core 2 Duo-nak neveztek. 2007. januárjában jöttek az első 4 magos processzorai az Intelnek de nem voltak az igazi kiforrott 4 magosak. Az AMD 2011-ben akarta megverni az Intelt mindörökre de hatalmasat buktak és az Intel a Core i3, i5, i7-es processzorokkal a mélybe dobta a riválist és egészen 2017-ig. Itt azonban sok probléma jött egyszerre és mélypontra esett a gyártó.

Jelenlegi helyzete

Az Intel jelenlegi helyzete válságos. 2018-ban közölték a hírt hogy az összes processzorban belső sebezhetőség található a Meltdown és a Spectre amik olyan hibák amiket csak a processzor belsejének újratervezésével lehet elérni. Másik probléma hogy a cég nem bír átállni 14 nm-es technológiáról 10 nm-esre míg a rivális AMD már a 7nm-t tervezi. Ez azzal jár hogy a processzorok árai felemelkedtek (igaz most már úgy-ahogy rendeződtek) és egyhamar nem fogja beérni az AMD-t.

Köszönöm hogy elolvastad!